Rađalište čuda: kreativni kutak

„Radni kutak, ako si kreativac osobito, je jedna od najljepših stvari u stanu. To je mjesto svakodnevnog rađanja nečeg lijepog “. Ne zaslužuje li ova Ivanina definicija svoje počasno mjesto u riječniku? „Kreativni kutak – mjesto svakodnevnog rađanja nečeg lijepog“ – kako vam to zvuči? Ne samo da se na tom mjestu svakodnevno nešto lijepo rađa (ideja, inspiracija ili konkretan proizvod), nego na njemu mnogo toga umire. Umire dosada, apatija i osjećaj besmisla.

Sigurna sam da će se svi kreativci složiti samnom kad kažem da vlastiti prostor za izražavanje ima neprocjenjivu vrijednost, a sam proces ulaganja u njega i kreiranja vlastitog (kreativnog) identiteta predstavlja gradnju vlastitog oltara – mjesta na kojem ostavljamo djeliće sebe, svoje duše, svega što jesmo, transformiramo ih i utkamo u sve ono što iz(g)rađujemo.

Kao netko tko je godinama živio u podstanarskim stanovima i pokušavao iz ničega stvoriti svoj dom, koji se uvijek iznova sa svakom selidbom rušio, ovo je nešto o čemu sam mogla samo sanjati. Nije bilo prostora niti mogućnosti imati vlastiti komad namještaja, koji kasnije samo otežava selidbu. Ali imati potrebu baviti se nečim kreativnim, a osjećati  sputanost nedostatkom prostora i alata, stalno odgađati jedan dio života za neke bolje prilike je iznimno frustrirajuć osjećaj. Zato osobito cijenim što napokon imam svoje malo svetište gdje ideje dobivaju oblik i postaju stvarnost.

Kao inspiracija za kreiranje vlastitog art & craft stola meni je poslužio ovaj krasan projekt na još krasnijem blogu.

Ja sam se odlučila za sličnu verziju složenu također od Ikeinih djelova, malo prilagođenu prostoru koji imam na raspolaganju.
Radi se o 2 obična Expedit regala s original kotačićima, koji će se međusobno moći spajati i po potrebi i razdvajati. Dugo sam dvojila da li da ih još povežem gornjom pločom, ali mi se čini da je ovako sve puno praktičnije i lakše za guranje kad treba nešto premjestiti. Kotačići su najbolji dio ove priče, jer zahvaljujući njima mogu se kretati po kući, približiti utičnici ako mi treba struja, prozoru ako mi treba dnevno svjetlo za slikanje, ili se jednostavno skloniti negdje u ćošak i kuhati ideje :). U rupe ću staviti obične kutije za pohranu svakakvog alata i potrepština, koje ću samo oblijepiti nekim zabavnim papirom. Dakle te neke detalje treba još dotjerati, no ja nisam mogla dočekati da ga pokažem svijetu!
A ovo? Ovo je moja uniforma bez koje ugođaj jednostavno ne bi bio potpun. Svaki put kad odjenem svoju pregaču i stanem za stol, na neko vrijeme gubim osjećaj za vrijeme i prostor i odlazim u neki drugi svijet iz kojeg se vraćam bogatija za jedno novo iskustvo.
Vrijeme provedeno u podstanarstvu, (kao i vrijeme koje je kreativni dio mene proveo u progonstvu), te iščekivanje ovog paketa kojem je trebalo više od 3 tjedna da stigne do mene, naučilo me kako nam ne treba stilski radni stol ili cijela soba da bi smo živjeli kreativno. Ne treba nam uopće konkretan fizički prostor! Kreativnost koju živimo nije samo izrada nakita, predmeta, preuređenje ovog ili onog, heklanje i slično. Ona, ako je stvarna treba biti takav dio života, da prožima sve: cijelu osobu i sve naše aspekte postojanja. Ona je način razmišljanja, življenja i djelovanja na sebe i sve oko sebe.

Razigranoj duši pozornica je cijeli svijet.

2 Komentari za "Rađalište čuda: kreativni kutak"

Dodaj komentar
 1. Ivana

  September 14, 2012 at 10:36

  oh mon dieu! It is I! :D tvoj kutaj je predivan, ali to sam ti već rekla ;) jedva čekam da nešto novo “skuhaš” :D

  Reply
  • Kris

   September 14, 2012 at 16:22

   vatra je naložena ;)

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>